banner
 
hymyilevä nainen  

 

 

Homeista

Homeita on kaikkialla luonnossa ja ne ovat tärkeä osa sitä. Ongelmat syntyvät vasta kun homeet valtaavat kotimme tai muun tilan jossa oleskelee ihmisiä. Homeet kasvavat kun ilman suhteellinen kosteus on vähintään 70%, kun ilman lämpötila ylittää +4 C astetta, ja kasvualustaksi soveltuvat puu, betoni, tiili, rakennuslevyt, sekä useimmat eristeet.

Usein homeongelma ilmenee monesti kosteusvaurioiden yhteydessä. Kosteusvaurion tunnistaa esim. maalin, tapetin tai laatoituksen irtoamisesta, kupruilusta, lohkeilemisesta, puun tummumisesta ja turpoamisesta. Hajut ovat yksi tapa huomata homeet. Haju saattaa olla tunkkainen tai maakellarimainen, mutta kaikki homeet eivät haise. Tällöin terveysongelmat voivat olla huomioitava asia.

Jotkut homeet erittävät myrkkyjä, ja usein myös homeen itiöt aiheuttavat terveysongelmia. Oireita ovat mm. silmien ärsyyntyminen ja kutina, nuha, kurkun karheus ja kipu, äänen käheys, yskä, hengenahdistuksen tunne, hengitystietulehdukset, flunssa, nuhakuume, keuhkoputken tulehdus, poskiontelotulehdus, keuhkokuume, verenvuotoa ilmateissä, päänsärky, väsymys, kuumeilu, huimaus, ja pahoinvointi. Lapsilla korvatulehdukset ja infektiokierteet ovat tavallisia.

 
 
yhteystiedot